fredag 27 oktober 2017

Fint slut på en regnig helg

Söndag 22 oktober
Det ihållande regnet som fallit hela natten håller i sig och det hinner bli eftermiddag innan det ens börjar avta. Någon länge utflykt kommer jag inte att hinna med nu. Med lite matsäck, kamera och kikare i ryggsäcken cyklar jag norrut, till Fels mosse som bara ligger några kilometer bort. Jag parkerar cykeln på det vanliga stället intill ett majsfält, tar fram anteckningsboken och vandrar mot mossen. En rödvingetrast som lockar blir den första fågeln i anteckningsboken. Några torra surr hörs också från två dubbeltrastar. Framme vid min vanliga utkikspunkt ser jag rödvingetrastarna när de driver fram och tillbaka ovanför trädtopparna på trastars typiska vis. Vandringen över mossen resulterar i blöta strumpor och en observerad groda men också i en fågel jag inte alls väntat mig. Den flyger upp alldeles framför mig på stigen och jag tror först att det är en fasan men så hinner jag se den långa, raka näbben- en morkulla! Här ute på Lundaslätten är det långt till skogar stora nog för morkullor och detta måste vara en fågel på flyttning, kanske tvingad att rasta på grund av regnet.

En flygande morkulla, inte den jag såg dock. Denna är hämtad från Söderhamns fågelklubbs hemsida silvertärna.se och fotograf är Lena Radler.








Solen visar sig alltmer och jag har inte lust att cykla hem än. Jag beger mig istället mot Stångby mosse och Hoby backar. När jag når backarna skiner solen och jag bestämmer mig för att dricka kaffet och äta smörgåsarna här.
     Hoby backar är en liten, nästan trädlös dalgång med betesmark på sidorna och med Hobybäcken som ringlar sig fram i botten.  En hare springer snabbt uppför sluttningen på andra sidan och försvinner när jag når fram. Ibland inträffar det ju att man bara är totalt nöjd med att befinna sig där man är och när jag sitter i backarna den här kvällen känner jag just så. Solens sneda strålar över gräset, några steglitsers mjuka kvitter, bäckens sorl, kornas tramp, ljungpiparnas rop…allt känns väldigt fridfullt. Naturligtvis hörs också flygplan och det avlägsna mullret från motorvägen men ljungpiparens rop blir ändå det sista jag hör när jag lämnar backarna i skymningen.