torsdag 30 juli 2020

Lördagen den 25 juli


Nöbbelövs mosse, morgon. Taget från cykelvägen i väster.

Jag stannar till på cykelvägen. Jag måste ta en bild: det har precis ljusnat och morgondimman ligger över ängarna. Det känns som en annan plats. Så bryter solens första strålar igenom och gör dimman nästan förgylld.

Vid Fels mosse bestämmer jag mig att inte utmana tjurens morgonhumör och börjar spanandet vid dammen. En massa svalor håller mig sällskap. De sitter på elledningen ovanför och gör då och då små flygturer under mjukt kvitter. Först är det bara ladusvalor men efterhand kommer allt fler hussvalor. Deras flyttning närmar sig. I dammen syns inte så mycket. En koltrast sjunger från den lilla skogen intill. Så dyker ett svanpar med fem ungar upp. De snattrar med näbbarna i ytan medan de långsamt simmar framåt. Deras frukost verkar bestå av andmat och olika vattenväxter. Vattnet är en enda grön sörja och magarna blir alldeles gröna. 

Svalornas kvitter förändras plötsligt, upprörda ”tsli-tsli!” hörs  och då detta brukar betyda att en rovfågel är på väg spanar jag ivrigt mot himlen. Jag kan inte upp täcka något men så rusar en räv förbi! Den kan inte vara något hot för de snabba svalorna. 

Fackelblomster, Fels mosse

Så går jag en runda genom hagarna. Tjuren syns inte till men längst bort, från den smala, snåriga delen av hagen hörs kvistar som knäcks. Strax sticker en ko upp huvudet. Den börjar nafsa på en sälgbuske, äter kvist efter kvist och jag tänker på vilken nytta kor gör när de får beta så här fritt. Hagen öppnas upp och solbelysta gläntor åt insekter skapas. Sälgsnåren har inte en chans. Snart finns bara de taggiga hagtorns- och slånbuskarna kvar. 

 

Solen visar sig allt mer. Mjuka "huit" hörs från rastande lövsångare som snappar insekter i kanten av starrängen. Fem skäggmesar gör en kort flygtur över vassen; "Tjung, tjung" hörs de. Jag börjar gå tillbaka. Kring mina fötter flyger trollsländor upp. Det är ängstrollsländor och deras vingar skimrar; de är alldeles nykläckta. För dem har sommaren just börjat. 

Starrängen, Fels mosse

Puktörneblåvinge, hane. Fels mosse

Puktörneblåvinge, hona. Fels mosse