tisdag 1 juni 2021

Söndagen den 23 maj: Fels mosse, Hoby backar och Örtofta

 Jag stiger upp enormt tidigt utan att riktigt veta varför; det är regnigt och blåsigt ute och nog skönt att somna om. Men jag är ändå nyfiken på vad som hänt på mossen sedan sist, på vilka fåglar som kommit. Dessutom ser jag på Artportalen att en vassångare hörts där flera kvällar nu! 

Frisk byig vind, bara 8-9 grader varmt och duggregn skriver jag i anteckningsboken. Men sävsångaren sjunger till min förvåning ändå, intensivt, nästan utan uppehåll. Det är ju slutet av maj och det gäller att med sången vinna en hona. Den som sjunger ihärdigast och mest varierat vinner, det är nu det gäller, kanske nu eller aldrig om man är en småfågel med ett kort riskfyllt liv. Näktergalar, gök, lövsångare, gransångare, svarthättor, sävsångare, rörsångare-alla sjunger de trots regnet. Vassångaren hörs faktiskt också då och då, som ett ihållande surrande.

Kabbeleka och vide på Fels mosse


Det är fint men den bästa delen av utflykten kommer ändå lite senare. Efter Stångby mosse är grusvägen omgiven av blommande rapsfält. I en av dem sitter en gulärla och sjunger.  

I ett av rapsfälten satt en gulärla och sjöng!

Snart ligger Hoby backar till höger om mig. Här fikar jag och  blir snart upptäckt av en flock kvigor som beslutsamt närmar sig. De är lite närgångna men de är ändå den absolut  bästa delen av utflykten. Flera låter sig klias i pannan och under hakan. Törnsångaren grälar i sin buske som korna nästan vandrar igenom i sin iver. Jag upptäcker en groda och på andra sidan bäcken jagar gladan och en tornfalk över backarna. 


    
Vanlig groda, Hoby backar

Röd glada över Hoby backar

Vid Örtofta sockerbruksdammar hoppas jag få se någon arktisk vadare som tvingats rasta på sin flyttning på grund av regnet men inga finns att se. Den starka sydvästliga vinden har nog gett dem medvind istället. Göken ropar i alla fall och i en av dammarna ligger två svarthalsade doppingar och en gråhakedopping. Backsvalorna har kommit ända från Afrika till sin vanliga jordhög liksom sädesärlan. För dem är dammarna, ängarna och skogen kring ån slutmålet. Här ska de tillbringa sommaren, de fina månader som nu står för dörren. 

Backsvalornas jordhög. 

Gräsandsungar, Örtofta


Sädesärla