fredag 24 april 2020

Lördagen den 11 april: frost och sommarfåglar från Afrika



Det är fint att cykla igenom Lund i gryningen.  Det enda som hörs är koltrast- och rödhakesång. Från åkrarna längs Odarslövsvägen  tveksam lärksång. När jag passerar bygget vid spårvägens ändhållplats hör jag ett välbekant fågelljud som jag inte hört på väldigt länge. Kjerick! hörs det inifrån byggarbetsplatsen. Strax kommer det svar från åkern på andra sidan vägen. Kjeerick! Rapphöns! Jag börjar intensivt spana genom stängslet för att få syn på dem och få bekräftat att de verkligen finns. Till slut ser jag ett par som med ögonen på mig drar sig undan under brydda kjerrick-rick-rick….De är så vackra med en finmönstad fjäderdräkt i rödorange, grått, svart och kastanjebrunt. Inifrån bygget hörs också den märkliga knastrande sången från en stenskvätta. Den måste vara alldeles nyanländ från Afrika. Både rapphönan och stenskvättan är det småskaliga jordbrukslandskapets fåglar. I ett landskap med många små åkrar, ängar och betesmarker fanns det gott om fältgränser med mat i form av insekter och ogräsfrön. Dagens jordbrukslandskap runt Lund passar dem inte och de har försvunnit. Kring bygget av nya stadsdelen Brunnshög och ESS verkar de dock trivas.
Nu känner jag vilken kall morgon det är.  Maskrosorna i vägkanten är faktiskt inklädda med frost. Flanellskjorta och anorak räcker om man cyklar men nu är jag iskall.  Jag börjar cykla igen.


Nästan framme i Linnebjer kliver jag av och går en stund för att försöka få liv i mina stelfrusna tår.  Då hörs en mjuk sångstrof från en blommande sälg i en trädgård: en lövsångare! Redan! Jag ser den klänga runt uppe bland sälgblommorna. Här hittar den de första insekterna nu innan löven spruckit ut. Att lövsångaren kommit är en påminnelse om att trädens lövsprickning inte är långt borta.  Väl framme i Linnebjer ser jag att vissa buskar redan börjat slå ut. De gröna löven har klarat nattens kyla. Skogsduvor, nötväckor och bofinkar sjunger för fullt, solen värmer mer och mer och snart börjar humlorna surra bland vitsipporna.


Vitsippor i Linnebjer

Humledrottning som letar mat i sälg.



Linnebjer


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar