söndag 10 maj 2020

Söndag den 19 april: Billebjer

Backsippa

Gjorde en utflykt till Billebjer på eftermiddagen och hann precis se backsipporna blomma! Backsippan är nog den vackraste blomman jag vet och när jag ser den tycker jag alltid att det är svårt att fatta att den inte skapats för vår skull. Men den första blomman uppkom ju långt innan vi dök upp på jorden, de äldsta fossilen över 130 miljoner år gamla. Vid denna tid fanns redan de viktigaste pollinatörerna; skalbaggar, tvåvingar (flugor och myggor bla), fjärilar och bin. Genom att locka dessa insekter till sig med dofter, starka färger, proteinrik pollen och energirik nektar hittade växterna ett effektivare sätt att korsbefrukta sig än att låta pollenet driva med vinden. Samarbetet mellan insekter och blommor började och har pågått allt sedan dess.
     Det som gör backsippan så fascinerande tycker jag är att blommorna är så stora och att de växer på en så karg plats som en vindpinad, kall torräng tidigt på våren. För att skydda mot kylan och torkan är både bladen och blomman tätt klädd med hår. Det ger hela växten en lyster när solen skiner, som idag.

Billebjer den 19 april 2020

I sluttningen och uppe på berget vimlar det av små bin. De landar på bara jordfläckar och jag lägger mig intill en med kameran. Efter en stund verkar de vänja sig vid mig och landar. De kryper upp och ner i små hål i jorden. Liksom backsippan har de en tät, gråvit päls.


 Ibland landar ett större bi, som måste vara en hona. Hon blir snabbt påhoppad och en kort brottningsmatch följer innan hon flyger iväg igen, men jag hinner se att pälsen på mellankroppen är typiskt svartvit och förstår att det måste vara sobersandbin. 



Sobersandbiet är ett ensamlevande bi som till skillnad från honungsbiet inte bildar samhällen och inte vårdar sin avkomma. Istället kommer sobersandbihonan att gräva en tunnel ner i jorden där hon lägger sina ägg ett och ett i små sidogångar. Varje ägg förses med ett litet matpaket i form av en klump med pollen blandad med nektar innan gången försluts. Befruktade ägg blir honor, obefruktade hanar. Nästa vår när solen börjar värma kryper så en ny generation bin upp till markytan för att flyga ut och leta upp blommor och varandra.  

     Årets sobersandbin kommer att leva ungefär en månad till. De har valt en fin tid att flyga på. Förutom backsippa blommar slån, körsbär, lönn och olika viden och i skogen fortfarande vitsippor och svalört. På fälten nedanför berget börjar rapsen slå ut.

På andra sidan berget
Nötväcka


















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar