torsdag 14 maj 2020

Söndagen den 3 maj 2020: Krankesjön



Upp 02.30, iväg strax före fyra. Rödstjärt sjunger utanför redan när jag vaknar. Första näktergalen hörs nära Sankt Hans backar. Knappt en endaste bil är ute och jag kan cykla på stora vägen, rakt över rondellerna, mot Södra Sandby. Målet är Krankesjön. Jag stannar flera gånger på vägen för att lyssna på fågelsången. Vid Kungsmarken skäller ett rådjur och vid Sularpskärret hör jag första törnsångaren och fler näktergalar. Från höjden ovanför Stensoffa hörs drillen från en storspov. Så cyklar jag sista biten ner till Almentornet, genom den nyutslagna bokskogen och över ängen fram till tornet i sjökanten. En fiskgjuse flyger över när jag kommer.

Almentornet
Sävsångaren sjunger intensivt framför tornet och fisktärnorna grälar men annars är det lugnt, fridfullt. En spelande enkelbeckasin börjar humma. Grågässen  vallar sina ungar över ängen söder om tornet. De är redan mer än halvstora. Allt går snabbt denna vår. I skogen är vitsipporna redan ersatta med stjärnblommor och harsyra, häggen blommar och doftar och den svartvita flugsnapparen och grönsångaren sjunger. Allt händer på en gång nu.

På väg mot Silvåkra, söder om Krankesjön.
Jag cyklar vidare, över Vombs ängar, upp längs västra sidan av Vombsjön till platsen där Klingavälsån rinner ut i Kävlingeån. Här har det bildats ett litet delta där massor av våtmarksfåglar rastar. Jag ser skärfläckor, brushanar, rödbenor, gluttsnäppor, skedänder och stjärtänder.

Ett litet vildbi,ett solitärbi.




Stranden vid Vombsjön

Vid Vombsjöns strand tar jag en liten tupplur innan jag börjar den långa cyklingen hemåt. Matsäcken är för länge sedan slut och jag gör nog lite för många stopp. Det finns så mycket att titta på just nu, så många nya växter och fåglar. Vid Tvedöra har blodsockerhalten sjunkit rejält samtidigt som motvinden från väster dånar i öronen men jag lyckas ta mig till Södra Sandby där jag köper godis som ger energi till att cykla sista biten in till Lund!

Vårkorsört, Vombs ängar

Paus, ovanför Vombs ängar



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar