söndag 19 december 2021

Söndagen den 28 november



En av snatteränderna, Fels mosse

Jag gjorde en utflykt till i november. Det var en regnig månad, men den morgonen var det faktiskt uppehåll när jag rullade nerför grusvägen mot Fels mosse. I dammen ligger en flock änder med bruna huvuden och vackert ljusgrå ryggar-snatteränder! En bra början! Så börjar det regna igen... Jag bestämmer mig för att ändå gå en runda över ängarna. En liten runda och sedan hem tänker jag. Med regnjackan över jackan och kikaren om halsen vandrar jag iväg. Det är gott om fåglar trots regnet: björktrastar och rödvingetrastar, grönsiskor, steglitser, rödhake och gärdsmyg. Duggregnet verkar inte störa dem nämnvärt. Att det är plusgrader igen efter en kall natt gör att fler insekter och spindlar är aktiva och lite lättare att hitta för fåglarna och det är gott om frön och bär på träd och buskar. 

Hagtornsbuske med bär, Fels mosse

En flock gråtrutar lyfter från det nyskördade betfältet söder om mossen. Vad de hittar där vet jag inte, kanske är det daggmask som tvingats upp till ytan när deras underjordiska gångar blivit vattenfyllda?

Starrängen, Fels mosse

Det är verkligen blött på mossen men men mina nya kängor klarar vattnet bra. Nöjt klafsar jag med flit ner i en svacka vid dammen med flera decimeter djupt vatten. Då hörs ett "ätsch, ätsch!" och två så fåglar flyger upp framför mig. Enkelbeckasiner! Efter ytterligare några meter flyger en tredje upp men inte förrän jag är alldeles inpå. Den är också mindre och helt tyst- en dvärgbeckasin!

Enkelbeckasin

Beckasinerna flyger upp från den blötaste del av ängen där korna vandrat ut och betat bort vassen. Här trivs de. Med sin långa, raka näbb letar de mask i dyn mellan grästuvorna och den randiga fjäderdräkten gör dem  kamouflerade.  

Nu är det dags att fika. Kaffet och mackorna äts på det enda torra stället jag kan hitta: tunneln under Kävlingevägen...Här sitter jag rätt länge-det är gott med varmt kaffe efter det kalla regnet.  Vitkindade gäss hörs. Jag sticker ut huvudet och spanar mot himlen. Regnet har äntligen slutat. Gässen kommer i stora flockar. De har övernattat på havet och flyger nu in över land för att beta.

Vitkindade gäss

Jag beger mig också vidare, mot Örtofta sockerbruksdammar. Regnet har dock bara tagit en andningspaus och när jag är framme vid dammarna börjar det ösa ner. Jag cyklar ändå runt dammarna.  

Örtofta sockerbruksdammar


En havsörn flyger ut från galleriskogen vid ån. Jag ser också en stor flock tofsvipor, vackert svartvita mot de bruna åkrarna. I dammarna ligger änder: brunänder, knipor, bläsänder och krickor. 

Tofsviporna


Vinterhämplingar, Örtofta. Vinterhämplingar är små finkar som finns i Skåne på vintern. De lever då på frön från olika gräs och örter. Vinterhämplingar häckar på kustnära fjällhed i norra Norge, Sverige (sällsynt) och Ryssland. 


 Ett surrande kvitter hörs när jag är på väg tillbaka. Det är en liten flock vinterhämplingar. De äter av fröna från alla de ogräs som växer på högarna av sockerbetsjord. De landar till slut på vägen framför mig och jag kan komma ganska nära. Så lyfter de på en gång och flyger iväg tillsammans över ogräsfälten. Nu har regnet slutat. En orange strimma av himmel syns i väster. Tiden har gått fort och jag upptäcker att jag varit ute hela dagen och sett många fina fåglar, trots regnet.








 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar