torsdag 14 juli 2022

Sjötorps ängar, Krankesjön 11 juli 2022

 Från parkeringen följer vi stigen norrut längs den västra stranden av sjön. Vi går som vanligt i snigelfart, njuter av allt fint runtomkring. I anteckningsboken gör jag senare en lista över alla blommor vi ser:

backtimjan, puktörne, vildmorot, backnejlika, gulmåra, sötväppling, stånds, käringtand, rödklint, väddklint, oxtunga, blåmunkar, rödklöver, blålusern, gullusern, sandvita....

Oxtunga

Vildmorot

När solen kommer fram börjar lärkorna sjunga. Fler och fler fjärilar visar sig: raps- och rovfjärilar, nässelfjärilar, luktgräsfjäril, slåttergräsfjäril, amiral...Vi fångar en humla och försöker komma på vad det är för art med hjälp av våra nya humleböcker.  Den är svart med roströd rumpa och har helt svart päls på benen: en stenhumla! 

I sänkor längs stigen finns små vattensamlingar och här flyger blå trollsländor omkring. De är inte stilla en sekund och väldigt svåra att fotografera. De är av arten bred trollslända. När en gulgrön slända, en hona, kommer blir de ännu vildare. 

Bred trollslända, hane, Foto: Erik Hirschfeld/Trollsländeföreningen

Nordväst om sjön följer vi en bäck ner till sjöstranden. Här fikar vi. 


Ute på sjön fiskar tärnor och en fiskgjuse och Karin upptäcker en trollslända, en kilfläckslända!

Kilfläcksländan

Vi ser också ännu en blå trollslända som sitter och solar på en sten.

Större sjötrollslända, hane



Snårvinda

Tillbaka vid bilen är vi rejält svettiga och trötta. Vi bestämmer oss för att åka och bada i Tvedöra grustag, som ligger nära sjön. Det är jättefint: klart, kallt vatten och sandbotten. Väldigt skönt efter den långa vandringen! 


  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar