onsdag 6 juli 2022

Vandring runt Håraltssjön 21-22 juni 2022



Vi längtade efter att ge oss ut och tälta igen. Denna gång ville vi bort från vägar och hus, till en plats där vi kunde uppleva skogen ostört. Karin hittade en vandringsrutt som såg spännande ut, runt Håraltssjön nära Simlångsdalen utanför Halmstad.
    Ingen av oss är särskilt van vid att vandra och bara att få plats med mat, kläder, tält, kikare m m i ryggsäckarna blir en utmaning. Mitt på eftermiddagen den 21 juni är vi ändå på väg. Vi parkerar bilen vid Simlångsgården och drar beslutsamt på oss ryggsäckarna. 
    Första kilometerna går längs stora vägen. Det är en solig, varm dag och ryggsäckarna känns tunga.  Så kommer grusvägen där vi ska vika av in i skogen Det blir lite svalare. Höga granar, mossa och stora stenblock...storskog för mig! Och runt fötterna en skog i miniatyr,  av lingon- och  blåbärsris och örnbräken. Vi går förbi bäckar och stengärden, bara nätt och jämt synliga inne i skogen.

Gammalt stengärde

 
Små fjärilar fladdrade runt i blåbärsriset

Lite fåglar sjunger: grönsångare, lövsångare, bofink och gärdsmyg. Vi kämpar på en stund till och så tar vi en paus! 
    Vatten, en chokladbit och en lakritsfisk och så är vi pigga igen och kan vandra vidare. Storskogen avlöses av en granplantering där inte mycket växer under träden men också av en  ljus bokskog där paus två tas (lakritsfisk II, chokladbit II...) 
Här åts lakritsfisk II...


Så glesnar plötsligt träden och vi kommer ut i en beteshage med mjukt gräs och stenblock.


Till slut når vi Håraltssjön. Två tranor lyfter från ett kärr med tuvull i strandkanten när vi kommer. Nu tar vi fram stormköket och gör kvällsmat. Det blir pasta med vita bönor, soltorkade tomater och krossad tomat. Gott! Sedan bara sitter vi en stund, tittar på sjön, pratar och dricker te. När jag diskar upptäcker jag en massa nyutvecklade paddor bland strandstenarna.

Håraltssjön

 
När jag diskar upptäcker jag små paddor som just krupit upp på land

När vi är redo att fortsätta börjar det bli mörkare mellan träden. Nu gäller det att hitta en bra plats för tältet! Skogen längs vägen ser blöt ut och skyltarna vi går förbi ger ingen  bra hjälp...



Men så höjer sig vägen. Till höger växer en brukad granskog: träden är stora och står glest och  marken består mest av barr, gräs och kottar. Vi tar av från vägen och går över en ås för att inte vara så synliga. Här är en bra plats! 

Karin och Neffie kämpar med liggunderlag och knott...

Knotten gör att vi måste fly in i tältet så fort vi fått upp det men där kan vi ligga bakom myggnätet och lyssna på taltrastar och rödhakar som håller nattkonsert.


Och tidigt nästa morgon spinner nattskärran utanför.

Söndagens vandring blir lika fin som lördagens. Vi ser fler fjärilar. 

Brunfläckig pärlemorfjäril


Tallmätare, hane.


Stigen går förbi en vacker gammal skvaltkvarn (där vi äter lunch) och följer bäcken ovanför en bit.  
Snart delar vi på den sista lakritsfisken men då är det inte långt till bilen och räddningen i form av glass och läsk i Simlångsdalen!


Skvaltkvarnen








 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar